1. division
Deltagende orkestre i 1. division (i alfabetisk orden):
Lyngby-Taarbæk Harmoniorkester
Orkesteret etableredes i 1968 via en sammenlægning af tre mindre samspilsgrupper fra tre af kommunens skoler og har således lige fejret 50 års jubilæum. Det har igennem alle årene vægtet såvel musikalske ambitioner som socialt samvær højt, og det er over årene blevet til samarbejde med en række store personligheder og en række highlights – fra Dyrehavsforestillinger og rejseaktivitet over gymnasiekoncerter og talentkoncerter med unge fra Lyngby-Taarbæk Kommune til deltagelse i DM-stævner.
Orkesteret består til hverdag af omtrent 50 personer med både dansk og udenlandsk baggrund og er en blanding af unge og ældre, som spænder fra gymnasieelever til pensionister. Fælles har vi glæden ved og interessen for at spille musik på et højt niveau. Orkesteret har typisk 4-6 koncerter om året, hvor programmet kan være alt fra klassisk til pop- og julemusik samt udfordrende konkurrencestykker.
De næste projekter for LTH er talentkoncert i Tivoli til sommer med en ung klaversolist på Rhapsody in Blue, hvilket krydres med Steen Nikolaj Hansen Dvoraks 9. symfoni, mens efteråret blandt andet byder på et samarbejde med en saxtrio om David Maslankas ”Hell’s Gate”.
Om dirigenten
René Bjerregaard Nielsen er født i 1976 og opvokset i Brøndbyøster. De første musikalske skridt blev taget som 9-årig på kornet. Den blev dog siden skiftet ud med trompeten, og efter endt studentereksamen fra Skt. Annæ Gymnasium blev René optaget på MGK i Ishøj og siden på Konservatoriet i København – uddannelsen blev afsluttet fra diplomklassen i maj ’04.
René vandt i oktober ’03 musikdirigentstillingen ved Slesvigske Musikkorps og blev hermed den yngste musikdirigent ved et af Forsvarets professionelle musikkorps til dato.
René har været fast dirigent for Lyngby-Taarbæk Harmoniorkester siden 2013, og han er desuden fast tilknyttet dirigent for Det Danske Ungdoms Harmoni-Orkester.
Selvvalgte værker
Erik Norby: Tre Danske for Harmoniorkester (2. og 1. sats)
Værket er skrevet som et originalværk til harmoniorkester. Det bærer præg af den modernisme, som Norby arvede af sin kompositionslærer Per Nørgård. Orkesteret spiller her en langsom og en hurtig sats.
Thomas Doss: Stone Age
Værket blev skrevet som bestillingsværk i forbindelse med 25 års-jubilæet for sammenslutningen af ungdomsharmoniorkestre i Neckar-Alb.
Det består af tre dele. Første del Stone Age beskriver det forhistoriske, og musikken er mystisk og arkaisk med stille og tung opbygning. Anden del Middle Age er inspireret af keltisk musik, og det gennemgående tema er den gamle tyske sang St. Jacobs Lied, der på skift præsenteres af orkester, sanger, guitarist og blokfløjtespiller. Sangen afløses efterhånden af en dansende stil, og vi bevæger os over i tredje del New Age, hvor orkesteret i ungdommelig vigør og med nutidig ånd kombinerer danserytmer og keltisk musik indtil den afsluttende rave.
Rødovre Concert Band
Rødovre Concert Band er blev grundlagt i 1968, og er i dag et stort concert band med et varieret repertoire og en rig historie. Med stort anlagte koncerter og flotte placeringer ved konkurrencer i ind- og udland hører Rødovre Concert Band til blandt de allerbedste amatøresembler i Danmark.
Orkestret består af mere end 65 medlemmer og har et unikt socialt og familiært sammenhold, hvilket både skyldes, at det er et orkester i flere generationer samt de venskaber, derfindes på tværs af alle aldre. De sociale relationer styrkes på de mange turneer og rejser til udlandet og orkesteret har oplevet, set og spillet i det meste af Europa.
Dirigent: Peter Ettrup Larsen
Peter Ettrup Larsen er uddannet dirigent fra Sibelius Akademiet i Helsinki i Finland (1993), hvorfra han også har doktorgraden i symfonisk direktion med speciale i Carl Nielsens symfoniske musik (2015).
Ved siden af et internationalt virke som freelance dirigent har han blandt andet også været chefdirigent for Slesvigske Musikkorps, pædagogisk projektdirigent ved Aalborg Symfoniorkester samt lektor i direktion ved Sibelius Akademiet.
Foruden dirigentuddannelsen har Peter diplomeksamen i klarinet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København samt en kandidatgrad i musikvidenskab og retorik fra Københavns Universitet. Peter har udgivet såvel børger som egen musik og indspillet cd’er med en lang række danske orkestre.
Selvvalgt stykke:
Johan de Meij: Symphony no. 1 ‘Lord of the Rings’ 1. – 4. sats
‘Ringenes Herre’ er et af de vigtigste værker for det moderne concert band. Værket er skrevet i 1988, og blev hurtigt et kendt og elsket værk i concert band-verdenen.
Musikken er storslået og beskriver med flotte og let genkendelige temaer og motiver, forskellige personer, scener og temaer fra bogen.
Første sats beskriver både Gandalf, den gamle troldmand, og hans hest Skyggefaxe som tager Gandalf med på et vildt ridt.
I anden sats ‘Lothlorien’ hører vi både elvernes mystiske skov beskrevet gennem musik, men vi oplever også Frodos tre syner i Galadriels spejl, som kulminerer med synet at Saurons flammende øje i Mordor.
Tredje sats beskriver den forkrøblede Gollum, præsenteret ved en stor sopransaxofonsolo.
Fjerde sats handler om ringfællesskabets farefulde rejse gennem Moriaminerne og afsluttes med Gandalfs kamp med Balroggen.
Aarhus Post-Orkester
Aarhus Post-Orkester består af 50 dygtige og engagerede musikere fra hele Midtjylland. Orkesteret er kendetegnet ved et højt musikalsk niveau, højt humør og højt til loftet, når det gælder nye ideer og musikalske udfordringer.
Orkesteret har i en periode gjort brug af gæstedirigenter, som har dirigeret orkesteret i kortere eller længere projektperioder. Her har vi blandt andet haft glæde af Charlotte Katharina Andersen, Anne Cathrine Kielland Lund og Niels-Ole Bo Johansen. I maj 2014 fik piben dog en anden lyd – Pål Soknes blev nemlig ansat som orkesterets faste dirigent.
Repertoiret spænder bredt fra populær underholdningsmusik til klassiske stykker og nye harmoniorkesterværker. Vi ønsker at være et visionært og nyskabende orkester, der udforsker og afprøver mange forskellige genrer og samarbejdspartnere.
Selvvalgte stykker:
Divertimento af NN
Divertimento er et værk i 4 satser, der tager os med i 4 bevægelser. Åbningen har karakter af en ouverture, hvorefter et mere roligt og lyrisk afsnit fører os videre i anden sats, Meditation, en langsom del, hvor solister folder sig ud. Tredje sats er en optimistisk procession fra New Orleans, hvis up-beat rytmer inviterer alle til dans på gaden. Sidste sats er Hoedown, en traditionel amerikansk folkedans, hvor der skal spilles rigtig hurtigt
Southern Harmony af Donald Grantham
Southern Harmony består af 4 satser, som er traditionelle sange/salmer fra USA’s sydstater, nedskrevet af William Walker i 1835. Komponisten Donald Grantham har forsøgt at bevare de originale vokale værkers karakter. The Midnight Cry indleder værket på flotteste vis med stor klang og går over i 2. sats Wonderous Love med en langsom og smuk solo for klarinet. Tredje sats Exhilaration opdeler orkestret, idet brass sektionen omdannes til “klappe solister”, og træblæs spiller melodi hertil. Sidste sats er The Soldier´s Return. Det er den teknisk sværeste med flest noder, og hvor tempoet øges gradvis for til sidst at ende i presto. En flot afslutning på et stort værk.
Københavns Kommunes Skoleorkester, 2. division
KKSO blev grundlagt i 1955 som en kommunal musikskole, bygget op omkring et blæserorkester. Gennem mange år under ledelse af Peter Deutsch, og derefter Benny Berthelsen, udviklede orkestret sig til at være en af de store fødekæder til det danske musikliv, på linje med Tivoligarden og Suzuki-instituttet.
Orkestret er idag en stor og aktiv del af Københavns Musikskoles virke, og KKSO blev f.eks. en central del af Københavns Kommunes festkoncert i forbindelse med Dronning Margrethe II’s 75-årsfødselsdag.
Om dirigenten
KKSO dirigeres af Jonas Viggo Pedersen, som er uddannet på DKDM og på Sibelius-akademiet af Jorma Panula, Leif Segerstam og Frans Rasmussen. Udover at være dirigent for KKSO og mange andre orkestre og kor, så er han også generalsekretær for DAO og særdeles aktiv i kulturpolitiske sammenhænge.
Selvvalgt værk:
Gustav Holst: Planeterne, 1. og 4. sats
“Mars, the Bringer of War” er åbningssatsen i storværket Planeterne – et værk i 7 satser, som beskriver de 7 planeter, der indvirker astrologisk på menneskenes sind. Mars har navn efter den romerske krigsgud, og satsen beskriver da også en ondskab og vildskab, der er uden sidestykke i orkesterlitteraturen.
“Jupiter, the Bringer of Jollity” – Jupiter er overguden, faderskikkelsen, og han står som glædens og lykkens bebuder, men også som tordengud med lynkilen i hånden. Satsen rummer blandt andet en monumental hymne i bedste engelske stil, men også et vildt og synkoperet hovedtema: af form som en zigzagget lynkile!